Let op de fiscale gevolgen als u gaat scheiden

belastingen en fiscale zakenAls u uit elkaar gaat, moet u met een aantal fiscale zaken rekening houden. Het maakt hierbij niet uit wat uw situatie was voordat u uit elkaar ging. Lees ook: Op welke manieren kan scheiding plaatsvinden?

Bent u getrouwd, maar woont u niet meer samen en hebt u nog geen scheiding aangevraagd? Kijk dan bij Duurzaam gescheiden om te zien waar u rekening mee moet houden.

Fiscaal partnerschap

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Dan bent u geen fiscale partners meer als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

* U hebt een verzoek gedaan tot scheiding of om uw geregistreerd partnerschap te laten ontbinden.
* U staat niet meer samen op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeente.

Woonde u samen en was u fiscale partners? Dan bent u geen fiscale partners meer vanaf het moment dat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente.

Gaat u tijdens het jaar uit elkaar? Dan kunt u er voor dat jaar voor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. U vult dan uw aangifte anders in.

Alimentatie

Hebt u met uw ex-partner afgesproken dat u alimentatie betaalt voor uw partner of kinderen? Of krijgt u deze alimentatie? Dan kunt u dit aangeven in uw aangifte.
Hoe u dit in uw aangifte invult, ziet u bij Betaalde alimentatie en andere onderhoudsverplichtingen.

Heffingskortingen

Gaat u uit elkaar en hebt u een kind? Dan kunt u misschien de volgende heffingskortingen krijgen:
* Inkomensafhankelijke combinatiekorting
* Alleenstaande ouderkorting

Voorlopige aanslag

Krijgt u een voorlopige aanslag? Pas deze dan zo snel mogelijk aan uw nieuwe situatie aan. Zo voorkomt u dat u later bij moet betalen of dat u nu te weinig terugkrijgt.

Toeslagen

Krijgt u een fiscale toeslag? Dan moet u daarvoor misschien een wijziging doorgeven aande Belastingdienst.

Misschien hebt u na scheiden wel recht op toeslagen! Vraag ons om hulp en advies!

Toegevoegde waarde echtscheidingsadviseur Geld en Scheiden

De toegevoegde waarde van de register financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) en erkend hypothecair planner (NVHP) van Geld en Scheiden is de altijd actuele deskundigheid en professionaliteit, kennis en ervaring. Vanuit de financiële en juridische deskundigheid zoekt Geld en Scheiden naar oplossingen voor de financiële ontvlechting van het huwelijk.

Geld en Scheiden legt voor u de financiële en juridische puzzel bij scheiden. Contactformulier